Ogórek faszerowany grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

Zadziwiająco dobra i łatwa gorąca przystawka.

Składniki:

  • 1 ogórek
    100g leśnych grzybów
    1/2 cebuli
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka kaszy manny
    20g sera edamskiego
    1 żółtko
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 szkl. bulionu warzywnego
    1 łyżeczka kolendry
    1 szczypta cynamonu
    1 łyżeczka miodu
    sól, pieprz.

Ogórek faszerowany grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie.
    Zrobić tunel w ogórku.
    Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać.
    Masło stopić i dusić grzyby wraz z cebulą około 10min.Kiedy zmiękną i wyparuje woda, wsypać kaszę mannę, wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę.
    Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem.
    Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem.
    Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20minut do nagrzanego piekarnika.
    Ogórek pokroić w talarki .

Porady

Do zapieczonych ogórków wlać 150ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy