Ogóreczki słodko - kwaśne

0 (0 ocen)

W smaku rewelacyjne, bardzo je lubimy zwłaszcza zimą.

Składniki:

  • 2 kg jak najmniejszych ogóreczków gruntowych (mogą być nawet takie do 5 cm)
    Zalewa:
    2 l wody + 2 płaskie łyżki soli + 6 czubatych łyżek cukru
    250 ml.octu 10 %
    Reszta składników:
    koper tylko kwiatostany
    1 duża główka czosnku obranego i podzielonego na ząbki
    1 większa słodka czerwona papryka pokrojona w szersze paski
    kawałek chrzanu pocięty na małe kawałki
    kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
    po 1/2 łyżeczki gorczycy na każdy słoik

Ogóreczki słodko - kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28k49fm 1. Z podanych składników zagotować zalewę.
    Umyte ogórki układać w czystych słoikach przekładając koprem, wsunąć do każdego po 3 paski papryki, po ząbku czosnku, kawałku chrzanu, listku laurowym i po 2-3 ziarenka ziela angielskiego.
    Tak przygotowane słoiczki zalać gorącą zalewą, zakręcić pokrywki, wstawić do gara wyłożonego ściereczką.
    Wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików, poczekać aż woda zawrze i pasteryzować nie dłużej jak 5 - 8 minut.
    Po tym czasie wyjąć i odstawić do góry dnem.

Porady

Takie ogóreczki robi się bardzo szybko i wręcz taśmowo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy