W smaku rewelacyjne, bardzo je lubimy zwłaszcza zimą.
Składniki:
2 kg jak najmniejszych ogóreczków gruntowych (mogą być nawet takie do 5 cm)
Zalewa:
2 l wody + 2 płaskie łyżki soli + 6 czubatych łyżek cukru
250 ml.octu 10 %
Reszta składników:
koper tylko kwiatostany
1 duża główka czosnku obranego i podzielonego na ząbki
1 większa słodka czerwona papryka pokrojona w szersze paski
kawałek chrzanu pocięty na małe kawałki
kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
po 1/2 łyżeczki gorczycy na każdy słoik
Ogóreczki słodko - kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagotować zalewę.
Umyte ogórki układać w czystych słoikach przekładając koprem, wsunąć do każdego po 3 paski papryki, po ząbku czosnku, kawałku chrzanu, listku laurowym i po 2-3 ziarenka ziela angielskiego.
Tak przygotowane słoiczki zalać gorącą zalewą, zakręcić pokrywki, wstawić do gara wyłożonego ściereczką.
Wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików, poczekać aż woda zawrze i pasteryzować nie dłużej jak 5 - 8 minut.
Po tym czasie wyjąć i odstawić do góry dnem.
Porady
Takie ogóreczki robi się bardzo szybko i wręcz taśmowo.
Komentarze