Ta potrawa zaskoczy gości i będzie ozdoba każdego świątecznego stołu
30 min
Składniki:
Bakłażan - 2 szt .
Olej roślinny - do smażenia
Ser żółty -100g
Czosnek - 2 ząbki
Majonez - 2-3 łyżki
koperek do dekoracji
Średniej wielkości ogórek - 1 szt .
Średniej wielkości pomidory -2szt
Czarne drylowane oliwki - około 10-12 sztuk .
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
1.Bakłażan pokroić w plastry o grubości do 1 cm .Smażyć bakłażany w gorącym oleju z obu stron na średnim ogniu , na złoty kolor.Natychmiast wyłożyć bakłażany na ręcznik papierowy , aby usunąć nadmiar oleju , i zostawić do ostygnięcia . Ser trzemy na tarcie z małymi oczkami ,dodajemy roztarty czosnek . Sól i pieprz do smaku , wymieszać i doprawić majonezem . Ogórek kroimy w cienkie plasterki ,i kroimy pomidory . Oliwki kroimy na pół.Na talerz układamy koperek.Każdy bakłażan smarujemy serowa masą i łożymy na koperek .Późnej układamy i pomidor ,następnie ogórki i oliwki.
Porady
Efekt " ogona pawia" będzie efektowniej,jeżeli bakłażan na talerz ułożymy strona gdzie więcej ciemnej skórki
Komentarze