Ogon pawia

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Ta potrawa zaskoczy gości i będzie ozdoba każdego świątecznego stołu

  • 30 min

Składniki:

  • Bakłażan - 2 szt .
    Olej roślinny - do smażenia
    Ser żółty -100g
    Czosnek - 2 ząbki
    Majonez - 2-3 łyżki
    koperek do dekoracji
    Średniej wielkości ogórek - 1 szt .
    Średniej wielkości pomidory -2szt
    Czarne drylowane oliwki - około 10-12 sztuk .
    Sól - do smaku
    Zmielony czarny pieprz - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ogon pawia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan pokroić w plastry o grubości do 1 cm .Smażyć bakłażany w gorącym oleju z obu stron na średnim ogniu , na złoty kolor.Natychmiast wyłożyć bakłażany na ręcznik papierowy , aby usunąć nadmiar oleju , i zostawić do ostygnięcia . Ser trzemy na tarcie z małymi oczkami ,dodajemy roztarty czosnek . Sól i pieprz do smaku , wymieszać i doprawić majonezem . Ogórek kroimy w cienkie plasterki ,i kroimy pomidory . Oliwki kroimy na pół.Na talerz układamy koperek.Każdy bakłażan smarujemy serowa masą i łożymy na koperek .Późnej układamy i pomidor ,następnie ogórki i oliwki.

Porady

Efekt " ogona pawia" będzie efektowniej,jeżeli bakłażan na talerz ułożymy strona gdzie więcej ciemnej skórki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować