Ognisty kurczak

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis wymyślony w pośpiechu z tego co było w lodówce. Taki prosty a nie spodziewałabym się, że aż taki smaczny. Znakomity pomysł dla osób lubiących pikantne potrawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok 1 kg ćwiartek z kurczaka
    przyprawa do mięsa np. delikat
    Zalewa:
    0,5 szklanki keczupu
    pieprz
    czosnek
    papryka ostra czerwona w proszku
    rozmaryn
    3 łyżki oleju
    woda

Ognisty kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ćwiartki należy pokroić na drobniejsze części.
    2. Dość grubo posypać kurczaka przyprawą do mięsa.
    3. W osobnym naczyniu przygotować sos- keczup, olej,przyprawy wymieszać. Dodać odrobinę wody, żeby sos był żadszy.
    4. Zalać mięsko i wstawić do lodówki na jakiś czas.
    5. Piec w piekarniku bez przykrycia w temperaturze 180 C ok. 1 h 10 min.
    SMACZNEGO!
    Nie zdążyłam wykonać zdjęcia tak szybko znikł ze stołu:-)

Porady

Kurczaczka w zalewie najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy