Ogniste skrzydełka z grilla

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Skrzydełka z grilla przypadną do gustu amatorom ostrych smaków.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Marynata:
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżeczki tabasco
    1 łyżeczka mielonego chilli
    1 papryczka chilli
    2 łyżeczki miodu akacjowego
    1 łyżka oliwy
    4 ząbki czosnku
    pół pęczka natki kolendry
    sok z połowy pomarańczy
    skórka z połowy cytryny

    8 skrzydełek z kurczaka
    po 1 sztuce papryki czerwonej, zielonej i żółtej
    połowa cukinii
    8 pieczarek
    duża cebula

Ogniste skrzydełka z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć lotki, a w zgięciu rozciąć skórę, aby nie kurczyły się przy pieczeniu.
  • 2. Marynata:
    Papryczki wraz z kolendrą posiekać, czosnek zgnieść i również posiekać, zetrzeć skórkę z połowy cytryny oraz wycisnąć sok z połówki pomarańczy. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
  • 3. Skrzydełka pokryć równomiernie marynatą, przykryć, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    Zamarynowane grillować ok 20-25 minut, do żądanego stopnia wypieczenia.

Porady

Skrzydełka z grilla z tego przepisu są słodkawe i piekielnie pikantne. Dobrze komponują się z warzywnymi szaszłykami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy