Odżachury - wieprzowina doprawiona gruzińskimi przyprawami  

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Gratka dla miłośników ostrych, wyrazistych, oryginalnych smaków- potrawa dla mięsożerców

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wieprzowina bez kości: 1 kilogram
    - sól czosnkowa z ziołami: 1 łyżeczka
    - oliwa lub olej z pestek winogron: 1 łyżka
    - quatre-épices: 2 łyżeczki
    - miód naturalny płynny: 75 mililitrów
    - mirabelki: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Odżachury - wieprzowina doprawiona gruzińskimi przyprawami   - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Podgrzej piekarnik do 200°C. Dopraw wieprzowinę solą .
  • 2. Posmaruj oliwą. Wymieszaj mięso przyprawami i dobrze obtocz w nich mięso. Ułóż je w brytfannie, warstwą tłuszczu do góry. Polej miodem. Wlej także 60 ml wody na dno brytfanny i wstaw mięso do piekarnika. Piecz wieprzowinę 20 minut, a potem zmień temperaturę piekarnika na 180°C. Piecz jeszcze 40 minut. W trakcie pieczenia możesz dolać jeszcze 60 ml wody.
    Wyjmij mięso z piekarnika i pokrój je w plastry. Postaraj się, żeby nie ostygło. Ułóż wieprzowinę na półmisku. W razie potrzeby – dopraw. Polej sokami z brytfanny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować