Odżachury - wieprzowina doprawiona gruzińskimi przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Podgrzej piekarnik do 200°C. Dopraw wieprzowinę solą .
2.Posmaruj oliwą. Wymieszaj mięso przyprawami i dobrze obtocz w nich mięso. Ułóż je w brytfannie, warstwą tłuszczu do góry. Polej miodem. Wlej także 60 ml wody na dno brytfanny i wstaw mięso do piekarnika. Piecz wieprzowinę 20 minut, a potem zmień temperaturę piekarnika na 180°C. Piecz jeszcze 40 minut. W trakcie pieczenia możesz dolać jeszcze 60 ml wody.
Wyjmij mięso z piekarnika i pokrój je w plastry. Postaraj się, żeby nie ostygło. Ułóż wieprzowinę na półmisku. W razie potrzeby – dopraw. Polej sokami z brytfanny.
Komentarze