Ładnie się prezentuje, a jest szybkie i proste w wykonaniu
40 min
Składniki:
10 dkg mąki
80 g miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 jajka
50 g cukru
5 łyżek syropu z ananasa
7-8 plastrów ananasa
Masło do wysmarowania formy
kilka wiśni z syropu lub suszonych moreli
Odwrócone ciasto z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o śr. 22 cm wysmarować masłem.
2.Na dnie ułożyć plastry ananasa, w dziurki krążków ułożyć wiśnie lub kawałki moreli.
3.Mąkę, proszek, cukier i sodę mieszamy, dolewamy sok, wbijamy jajka, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Wylewamy ciasto na ananasy. Pieczemy w 200 stopniach ok.30 min.
4.Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto pozostawiamy w formie, aż trochę przestygnie, po czym delikatnie odpinamy obręcz,przykładamy talerz i odwracamy.
Komentarze