Odwrócone ciasto z ananasem

4.5 (188 ocen)

  • 40 min

Ładnie się prezentuje, a jest szybkie i proste w wykonaniu

  • 40 min

Składniki:

  • 10 dkg mąki
    80 g miękkiego masła
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    2 jajka
    50 g cukru
    5 łyżek syropu z ananasa
    7-8 plastrów ananasa
    Masło do wysmarowania formy
    kilka wiśni z syropu lub suszonych moreli
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Odwrócone ciasto z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o śr. 22 cm wysmarować masłem.
  • 2. Na dnie ułożyć plastry ananasa, w dziurki krążków ułożyć wiśnie lub kawałki moreli.
  • 3. Mąkę, proszek, cukier i sodę mieszamy, dolewamy sok, wbijamy jajka, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Wylewamy ciasto na ananasy. Pieczemy w 200 stopniach ok.30 min.
  • 4. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto pozostawiamy w formie, aż trochę przestygnie, po czym delikatnie odpinamy obręcz,przykładamy talerz i odwracamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować