Ciasto odwrócona kostka krówkowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby potem ciasto łatwo wyciągnąć.
Na dno blachy wykładać herbatniki.
2.Masa I:
w garnku zagotować 3 szkl. mleka z cukrem.
W reszcie mleka rozrobić budynie. Dokładnie wymieszać. Dodać do mleka.
Mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puszysto z masą krówkową. Stopniowo po łyżce dodawać budyń, ciągle miksując. Masa powinna być bez grudek i puszysta. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki. Na to ułożyć krakersy.
3.Masa II:
Do miski wlać mleko. Dodać krem tortowy i zmiksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać krem, łyżka po łyżce.
Krem wyłożyć na krakersy. A na krem wyłożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na 1 h.
4.Po tym czasie wyciągnąć ciasto. Przyłożyć do dużej tacy i szybkim ruchem odwrócić. Z ciasta ściągnąć folię.
W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wylać na całe ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze