odwracane ciasto bananowe z orzechami i miodem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Łatwe i niedrogie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, dobrze wyczuwalne są w nim nie tylko banany ale też orzechy i miód. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych. To także fajny sposób na zużycie mocno dojrzałych bananów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *foremka 23*23 cm
    Składniki:
    4 dojrzałe banany
    250 g mąki
    100 g jogurtu naturalnego gęstego
    100 g gęstej kwaśnej śmietany
    200 g cukru pudru
    50 g startych orzechów włoskich
    100 g masła
    4 jajka
    3 łyżki miodu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odwracane ciasto bananowe z orzechami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia, dno posmarować miodem. Trzy banany przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na miodzie, przekrojoną stroną do dołu.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać jajka. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą,orzechy, jogurt, śmietanę i rozgniecionego banana. Całość wlać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut a następnie odwrócić foremkę do góry dnem, zdjąć ją i delikatnie odkleić papier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować