pierogi nie muszą być nudne i nie muszą być z mięsem
Składniki:
Ciasto :
500 g mąki pszennej + do podsypywania
1 szk gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz :
500 g pieczarek
1 duża cebula
1/3 bakłażana
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy Małgosi ( przyprawa wspomaga pracę jelit )
kilka łyżek oleju
Odsmażane mini pierożki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Potem wyłączyć ogień pod patelnią i dodać przyprawy po czym wymieszać farsz. Po kilku minutach sprawdzić czy jeszcze nie trzeba doprawić. Z mąki, soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Porcjami wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać szklanką kółka.
2.Na każdy krążek kłaść małe porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce. Gdy pierogi będą polepione zagotować wodę, potem ją posolić i znowu zagotować. Na wrzątek kłaść pierogi i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową i lekko skropić olejem. Pierogi podsmażyć na patelni z obu stron i podawać z surówka.
Komentarze