Odrywany seromakowiec

0 (0 ocen)

Postanowiłam połączyć moje dwa ulubione farsze (makowy i serowo-pomarańczowy) w jednym wypieku. Tym sposobem powstały te oto odrywane, zakręcone bułeczki. Idealne na świąteczny podwieczorek lub drugie śniadanie z kubkiem mleka. Należy im poświecić trochę czasu, ale efekt końcowy jest tego warty.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 550) + do podsypania blatu i wałka,
    - 3 dag świeżych drożdży o temperaturze pokojowej,
    - ok. 150 ml letniego mleka,
    - 3-4 łyżki cukru (w zależności od preferencji),
    - 3 dag masła,
    - spora szczypta przyprawy do piernika.

    Farsz makowy:
    - 25 dag masy makowej (najlepiej domowej).

    Farsz serowy:
    - 25 dag chudego, białego sera,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - łyżka jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany),
    - łyżka drobno startej skórki ze sparzonej pomarańczy,
    - 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy.

    Ponadto:
    - 2 łyżki mleka,
    - łyżeczka masła,
    - tłuszcz i mąka do formy,
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odrywany seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut). Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Masło rozpuszczamy, studzimy.
    Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier, sporą szczyptę przyprawy do piernika, robimy wgłębienie, wlewamy rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza.
    Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość na około 1 godzinę.
  • 2. Przygotowujemy farsz serowy: Ser rozgniatamy widelcem, ucieramy z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym, sokiem i skórką z cytryny na dość jednolitą masę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie równe części. Z każdej części formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na 10 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Każdą część ciasta wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na podsypaną mąką blacie na prostokątny płat o grubości ok. 0,4 mm.
    Na cieście rozsmarowujemy równomiernie farsze: na jednym placku - farsz z masy makowej (polecam domową masę makową), a na drugim placku - farsz serowy. Każdy placek zwijamy wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę, a następnie kroimy na 5-6 równych kawałków (plasterków).
  • 5. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem (np. masłem) i wysypujemy mąką. W przygotowanej formie układamy na przemian: ślimaczek z makiem - ślimaczek z serem.
    Kiedy ułożymy już wszystkie ślimaczki w formie, tortownicę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
    Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło, lekko studzimy.
    Następnie wierzch ślimaczków smarujemy mieszanką mleczno-maślaną (np. za pomocą silikonowego pędzelka) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy przez ok. 25 minut na złoty kolor.
    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe *ale nie gorące) ciasto posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować