Odrywany chlebek z serem, musztardą i pietruszką

4.5 (142 ocen)

Chcę zaproponować pyszny chleb z dodatkiem musztardy, sera i natki pietruszki.Pysznie komponuje się do gulaszu zamiast ziemniaków czy ryżu.

Składniki:

  • Składniki :
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
    2,5-3 szklanek mąki pszennej,
    1 szklanka mleka,
    1,5 opakowania suszonych drożdży (11g),
    1/2 kostki masła,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka cukru,
    2 jajka,
    1/3 kostki masła,
    natka pietruszki,
    1 łyżka musztardy delikatesowej,
    1 łyżka musztardy francuskiej ,
    150g sera żółtego startego.

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Odrywany chlebek z serem, musztardą i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Wlej mleko do rondelka i wrzuć masło (1/2 kostki). Podgrzej tak aby mleko było ciepłe a masło się roztopiło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej mleko z masłem i połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W rondelku rozpuść masło (1/3 kostki) dodaj musztardę delikatesową i francuską oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Ciasto rozwałkuj i wytnij 4 długie prostokąty. Każdy z nich wysmaruj pastą musztardową i posyp serem. Ułóż paski jeden na drugim i nożem przetnij tak aby powstały kwadraty. Foremkę wysmaruj masłem i postaw pionowo. Układaj kwadraty jeden na drugim. Odstaw na 30 minut i piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować