Odrywany chlebek drożdżowy z cynamonem

0 (0 ocen)

Od razu się nim zachwyciłam, tym chlebkiemponieważ uwielbiam drożdżowe wypieki, nawet same świeże drożdże:-P może dlatego, że miałam 2 dziadków piekarzy? Pewnie tak :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    150 ml ciepłego mleka
    400 g przesianej mąki tortowej
    40 g cukru
    szczypta soli
    2 duże jajka
    60 g roztopionym masłem
    dodatkowo:
    100 g cukru trzcinowego
    ok. 60 g roztopionego masła
    2 łyżki cynamonu
    1 łyżeczka kardamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Odrywany chlebek drożdżowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy i mieszamy w 3 łyżkach ciepłego
    mleka z łyżką cukru i z 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut w
    ciepłym miejscu pod przykryciem.Następnie do miski dodajemy resztę
    mąki, mleka, jajka, zaczyn, resztę cukru, szczyptę soli oraz roztopione
    masło. Mieszamy składniki. Odstawiamy pod przykryciem na około 1 h.

  • 2. Następnie musimy rozwałkować ciasto na prostokąt. Smarujemy ciasto
    masłem, posypujemy cynamonem, kardamonem. Ciasto kroimy na ok.
    6-7 pasków (30 x 10 cm.) Układamy jeden pasek na drugim, kolejno
    kroimy je w poprzek na 6-7 kawałków, które następnie wkładamy bokiem
    keksówki o długości ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek
    przykrywamy ściereczką na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do
    temperatury 180 stopni, chlebek pieczemy przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować