odrywany chlebek cynamonowy

5 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszna drożdżówka, która jest pięknie podzielna na kromeczki o bardzo delikatnym miąższu, pachnąca moim ukochanym cynamonem, pychota !

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    7 gramów suchych drożdży lub 25 gramów świeżych
    2 płaskie łyżki cukru
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    60 gramów stopionego, schłodzonego masła
    2 jaja
    szczypta soli
    mazidło:
    35 - 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
    6 łyżek cukru (może tez być brązowy)
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Odrywany chlebek cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • inst 1. Drożdże przesiać z mąką, cukrem, solą, dodać tłuszcz, jaja, mleko, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w omączonej misce ( u mnie na kaloryferze rosło tylko 35 minut).

    Cukier wymieszać w miseczce z cynamonem.

    Następnie ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem po całości, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • gfg 2. Następnie płat ciasta pokroić wszerz na 6 równych kawałków.
  • csccsca 3. Potem nasze pasy poukładać jeden na drugim, stroną z cukrem do góry.
  • efefef 4. Potem ciasto pokroić na 6 równych kawałków.
  • vvddvs 5. W natłuszczonej masłem foremce o wymiarach 10x25 układać nasze kwadraciki jeden obok drugiego, zapomniałam pstryknąć zdjęcia, więc daję już upieczone.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
  • 6. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 - 35 minut.

Porady

Jeśli zauważymy, że ciasto nam się za bardzo z góry przypieka, przykryjmy je folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować