Ciasto odrywane z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i dwoma łyżkami mleka. Odstawić do podrośnięcia.
Mleko podgrzać , dodać masło żeby się rozpuściło.
2.Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, cukier, mleko z masłem, jajko, szczyptę soli, wyrobić końcówkami miksera.
Wyłożyć ciasto na podsypany blat mąką, wyrobić. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.Figi umyć, osuszyć, przekroić każdą na dwie części.
4.Po tym czasie, powtórnie zagnieść ciasto, uformować wałek , podzielić na dziewięć części.
Formę o wym. 24 x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
5.Na każdy kawałek ciasta, ułożyć figę, uformować bułki. Ułożyć w formie spojeniem do dołu.
Przykryć foremkę, ściereczką kuchenną, odstawić na 15 minut.
6.Żółtko rozmieszać z mlekiem, posmarować bułki..
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 30 - 40 minut.
SMACZNEGO!!!
Komentarze