Ciasto odrywane z figami

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe nie musi być nudne...

Składniki:

  • CIASTO
    -maka 35 dkg
    -mleko 2% 125 mililitrów
    -drożdże świeże 2 dkg
    -cukier 10 dkg
    -masło 8 dkg
    -żółtka 2 sztuki
    -sól 1 szczypta
    DODATKOWO
    -figi 5 sztuk
    -żółtko 1 sztuka
    -mleko 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto odrywane z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i dwoma łyżkami mleka. Odstawić do podrośnięcia.
    Mleko podgrzać , dodać masło żeby się rozpuściło.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, cukier, mleko z masłem, jajko, szczyptę soli, wyrobić końcówkami miksera.
    Wyłożyć ciasto na podsypany blat mąką, wyrobić. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 3. Figi umyć, osuszyć, przekroić każdą na dwie części.
  • 4. Po tym czasie, powtórnie zagnieść ciasto, uformować wałek , podzielić na dziewięć części.
    Formę o wym. 24 x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 5. Na każdy kawałek ciasta, ułożyć figę, uformować bułki. Ułożyć w formie spojeniem do dołu.
    Przykryć foremkę, ściereczką kuchenną, odstawić na 15 minut.
  • 6. Żółtko rozmieszać z mlekiem, posmarować bułki..
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 30 - 40 minut.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować