Odracany placek z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wiśnie są zasobne w fosfor i żelazo, a także wit. z grupy B i C. Placek jest łatwy do upieczenia, a przy tym niewiarygodnie pyszny- pod chrupiącym ciastem kryją się karmelizowane wiśnie. Pycha

  • 30 min

Składniki:

  • Nadzienie:
    75 dkg wiśni
    2 łyżki miękkiego masła, 2 łyżki brązowego cukru
    40 dkg płatków migdałowych
    Ciasto:
    20 dkg masła
    8 dkg cukru, skórka z pół cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta mielonych goździków
    3 jajka, 20 dkg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7-8 łyżek mleka

Odracany placek z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć pozbawić pestek. Formę natłuścić i posypać brązowym cukrem oraz płatkami migdałów, a następnie ułożyć na niej wiśnie. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Na ciasto zmiksować masło z dodatkiem cukru , skórki z cytryny, cynamonu i goździków na kremową masę. Miksując, wbić jajka i dodać przesianą mąkę z proszkiem na zmianę z mlekiem. Ciasto wyłożyć do formy przykrywając równomiernie wiśnie. Formę wstawić do piekarnika na ok. 50 min po czym sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Ciasto wyjąc z piekarnika, ale pozostawić w formie jeszcze na ok. 10 min. Następnie nożem oddzielić od brzegów formy i wyłożyć na półmisek. Przed podaniem pokroić na 12 porcji. Można podać na ciepło z lodami waniliowymi.

Porady

Zamiast wiśni można użyć jabłek, a migdały zastąpić siekanymi orzechami włoskimi. Ciasto można upiec również poza sezonem na świeże wiśnie. Wówczas wykorzystujemy te ze słoika wcześniej dokładnie je osączając.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy