Odlotowa pizza

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Moi bratankowie lubią pomagać dekorować takiego motyla, a potem go zjadać.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    łyżka cukru
    szklanka ciepłej wody
    3 szkl. mąki
    ćwierć łyżeczki soli
    oliwa z oliwek

    Dodatki:
    ketchup
    pomidor
    papryka
    żółty ser
    pieczarki
    cebula
    szynka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Odlotowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pierwszych trzech składników robimy zaczyn w dużym naczyniu. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy sól, oliwę i ćwierć szklanki mąki i zagniatamy miękkie ciasto. Wykładamy je na oprószony mąką blat stołu lub stolnicę i wyrabiamy dopóki ciasto nie stanie się gładkie i ciągliwe. Podczas wyrabiania dosypujemy po trochu mąki, aby ciasto nie lepiło się do palców. Wkładamy je do wysmarowanego oliwą naczynie i obracamy tak, aby cała powierzchnia ciasta pokryła się oliwą. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min.
  • 2. Potem dzielimy ciasto na dwie połowy i każdą z nich rozwałkowujemy na krążek, który przekrawamy na pół. Przekładamy połówki tak, aby zaokrągloną częścią były zwrócone ku sobie. Każdą z połówek dzielimy na jeszcze dwie nierówne części (rysunek). Nakładamy dodatki - sos, pieczarki, cebula, szynka, żółty ser, papryka, pomidor i pieczemy ok. 20min do zrumienienia brzegów w temp. 220ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować