Od Ewy dla Adama

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mąż tak długo mi marudził o pieczonych jabłkach, że w końcu upiekłam. Były pyszne.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka: 5 sztuk
    - rodzynki garść: 1 sztuka
    - żurawina garść: 1 sztuka
    - płatki migdałowe garść: 1 sztuka
    - wino białe wytrawne: 2 łyżki
    - miód płynny: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - karmel z wanilią w młynku: 1 sztuka
    - cukier cyanmonowy w młynku: 1 sztuka
    - czekolada w młynku: 1 sztuka

Od ewy dla adama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Umyte i wytarte jabłka przekroić na pół.
    Z każdej połówki usunąć gniazda nasienne i wydrążyć trochę miąższu.
  • 2. Uzyskany miąższ rozgnieść widelcem razem z sokiem z cytryny.
    Do miąższu dodać rodzynki, żurawinę i migdały, miód, cukier waniliowy i wino i wszystko wymieszać.
  • 3. Tak przygotowanym farszem napełnić połówki jabłek.
    Na każdą porcję posypać karmel z wanilią i cukier cynamonowy po 5 obrotów młynkiem.
  • 4. Piec w temperaturze 185 stopni przez 25 minut.
    Po nałożeniu na talerzyki posypać czekoladą z młynka.

Komentarze

Podobne przepisy