Ciasto oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
2.Ciasto ciemne:
Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej i wszystko razem wymieszać. Na blaszkę wyłożyć na przemian jasne i ciemne ciasto. Przeciągnąć widelcem aby powstały "esy-floresy". Upiec ciasto w temp 180*C przez ok 30-35 min.
3.Krem budyniowy:
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu tylko zmniejszamy o połowę ilość mleka i dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem.
4.Przygotowanie:
Galaretkę (2 op) rozpuścić w 0,5 l wody. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół. Na jednej warstwie rozsmarować połowę kremu, na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie. Pomiędzy biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę, na galaretkę wyłożyć druga połowę kremu, całość przykryć drugim plackiem.
Komentarze