Ciasto Oczy carycy

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    6 białek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżka octu

    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Krem budyniowy:
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    0,5 litra mleka
    5 łyżek cukru
    25 dag masła
    (zamiast robić krem, można użyć gotowego kremu do Karpatki)

    Dodatkowo:
    2 galaretki czerwone
    paczka okrągłych biszkoptów
    kawa Cappuccino lub zwykła do nasączenia biszkoptów

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
  • 2. Ciasto ciemne:
    Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej i wszystko razem wymieszać. Na blaszkę wyłożyć na przemian jasne i ciemne ciasto. Przeciągnąć widelcem aby powstały "esy-floresy". Upiec ciasto w temp 180*C przez ok 30-35 min.
  • 3. Krem budyniowy:
    Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu tylko zmniejszamy o połowę ilość mleka i dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem.
  • * 4. Przygotowanie:
    Galaretkę (2 op) rozpuścić w 0,5 l wody. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół. Na jednej warstwie rozsmarować połowę kremu, na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie. Pomiędzy biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę, na galaretkę wyłożyć druga połowę kremu, całość przykryć drugim plackiem.

Porady

Ciasto można polać polewą i udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować