Ciasto Oczy carycy

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Uwielbia ten placuszek bardzo mój mąż :)

  • 60 min

Składniki:

  • jasne ciasto:
    -6 białek
    -1,5 szklanki cukru
    -1 szklanka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -1/3 szklanki oleju

    ciemne ciasto:
    -6 żółtek
    -2 jajka
    -5 łyżek cukru
    -4,5 łyżki mąki pszennej
    -1 łyżka proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao
    -1/3 szklanki oleju

    krem karpatkowy

    2 galaretki np. zielone

    paczka okrągłych biszkoptów 180g

    Nasaczenie:
    -1 łyżeczka kawy
    -1/2 szklanki wrzątku
    -1 łyżeczka cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jasne ciasto: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet oraz olej. Delikatnie mieszamy

    Ciemne ciasto: Żółtka oraz jajka ucieramy razem z cukrem do białości. Następnie dajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.

    Blachę (40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowana blachę wylewamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy najlepiej widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto studzimy. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.
  • 2. Nasączenie:
    Kawę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, dodajemy cukier. Mieszamy i studzimy.

    Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku, mieszamy i studzimy.

    Układamy ciasto: 1/2 ciasta, nasączamy 1/2 naparu, 1/2 kremu, układamy biszkopty, między biszkopty wykładamy tężejącą galaretkę, odstawiamy by galaretka dobrze stężała, następnie wykładamy resztę kremu, 1/2 ciasta, nasączamy reszta naparu, polewamy czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować