Oczy carycy

4.92 (161 ocen)

Ciasto proste w przygotowaniu. Na stole zachwyca wyglądem, na talerzach nie gości zbyt długo.

Składniki:

  • Składniki na ciasto jasne (ciasto pieczone w formie o wymiarach 21x32):
    6 białek
    1 niepełna szklanka cukru kryształ
    100 g mąki ziemniaczanej
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jaja
    6 łyżek cukru kryształ
    4 łyżki maki pszennej
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1 kostka masła
    cukier - ilość do smaku
    1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (175 g)


    Dodatkowo:
    2 galaretki w jednym kolorze (u mnie szafirowa)
    1 puszka brzoskwiń
    paczka okrągłych biszkoptów
    polewa czekoladowa przygotowana własnoręcznie

Wystaw ocenę:

4.92 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wraz z octem dodajemy do ubitych białek.

    Ciasto ciemne: Żółtka wraz z jajkami ucieramy z cukrem na puszystą masę, aż do białości. Dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlewamy powoli olej. Całość delikatnie mieszamy. Na blaszce wył0żonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem układamy łyżką naprzemiennie placki z jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 C (z termoobiegiem). Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty.
  • 2. Na mleku gotujemy budyń. Ugotowany, odstawiamy do wystygnięcia.

    Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Pozostawiamy do czasu, aż zacznie tężeć.

    Zimny budyń ucieramy z kostką masła i serkiem homogenizowanym. Do smaku dodajemy cukier.

    Na jeden blat ciasta rozsmarowujemy połowę kremu. Na kremie układamy obok siebie biszkopty. Pomiędzy biszkopty wciskamy pokrojone w duże kawałki brzoskwinie. Warstwę tę pokrywamy tężejącą galaretką. Na galaretkę dajemy pozostałą część kremu i przykrywamy drugim blatem. Ciasto polewamy czekoladą, chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować