"Oczy Carycy"

5 (155 ocen)

  • 30 min

Moje wykonanie ciasta "oczy carycy"

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto I :
    6 białek
    1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1,5 szkl. cukru
    1 łyżka octu
    1/3 szkl. oleju

    Ciasto II :
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    proszek do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szkl. oleju

    Dodatkowo:

    Masa karpatkowa
    2 galaretki
    biszkopty
    kawa z dodatkiem amaretto

Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

"oczy carycy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Oczy carycy" 1. Ciasto I
    Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.

    Ciasto II
    Zółtka i całe jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej i wszystko razem wymieszać.

    Na blaszkę wyłożyć na przemian jasne i ciemne ciasto. Przeciągnąć widelcem aby powstały "esy-floresy". Upiec ciasto w temp 180 C przez ok 30-35 min.

    Galaretkę (2 op) rozpuścić w 0,5 l wody.

    Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół. Na jednej warstwie rozsmarować połowę kremu karpatkowego-na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie z amaretto. Pomiędzy biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę-na galaretkę wyłożyć druga połowę kremu-całość przykryć drugim plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować