• "Oczy Carycy"

    Dodane przez: otylia-sieczka

  • Moje wykonanie ciasta "oczy carycy"

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Ciasto I :
    6 białek
    1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1,5 szkl. cukru
    1 łyżka octu
    1/3 szkl. oleju

    Ciasto II :
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    proszek do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szkl. oleju

    Dodatkowo:

    Masa karpatkowa
    2 galaretki
    biszkopty
    kawa z dodatkiem amaretto

  • Sposób przygotowania

    1.
    "Oczy carycy" - krok 1

    Ciasto I Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Ciasto II Zółtka i całe jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej i wszystko razem wymieszać. Na blaszkę wyłożyć na przemian jasne i ciemne ciasto. Przeciągnąć widelcem aby powstały "esy-floresy". Upiec ciasto w temp 180 C przez ok 30-35 min. Galaretkę (2 op) rozpuścić w 0,5 l wody. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół. Na jednej warstwie rozsmarować połowę kremu karpatkowego-na krem ułożyć biszkopty nasączone w kawie z amaretto. Pomiędzy biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę-na galaretkę wyłożyć druga połowę kremu-całość przykryć drugim plackiem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, krem karpatkowy
  • dodaj komentarz

    38 komentarzy

    • Gość
      2013-01-20T19:29:58+01:00 VEGA (gość) IP: 83.31.*.*
      robiłam to ciasto na święta ,jest przepyszne i wbrew pozorom bardzo łatwe i jakie efektowne!
      polecam każdemu.
    • dagmara1
      2013-01-20T19:39:04+01:00 dagmara1
      super napewno zrobię to ciacho ale mam pytania na jaką wiekość blachy, ile opakowań masy karpatkowej,
      jaka duża paczka biszkoptów
    • Gość
      2013-01-20T19:46:00+01:00 VEGA (gość) IP: 83.31.*.*
      MASA karpatkowa jedna ,a blaszka tradycyjna ,biszkoptów też nie duża paczka,
    • Gość
      2013-01-20T19:47:31+01:00 VEGA (gość) IP: 83.31.*.*
      NAJLEPIEJ UTRZEĆ MASE KARPATKOWĄ Z kostką prawdziwego masła
    • Ulakopacz
      2013-01-20T19:58:50+01:00 Ulakopacz
      Łał niezwykłe. Wygląda wspaniale.
    • bieniaszka
      2013-01-20T19:59:12+01:00 bieniaszka
      to już wiem co upiekę następnym razem :-) wygląda niesamowicie
    • dagmara1
      2013-01-20T20:05:29+01:00 dagmara1
      a ile dać cukru do ciasta 1 bo pani nie napisała?
    • marzena04010
      2013-01-20T20:08:01+01:00 marzena04010
      pięknie wygląda
    • Gość
      2013-01-20T20:13:11+01:00 VEGA (gość) IP: 83.31.*.*
      do jasnego ciasta dodajemy 1,5 szkl cukru,odpisuję chociaż nie ja jestem autorką przepisu
    • otylia-sieczka
      2013-01-20T20:19:20+01:00 otylia-sieczka
      zgadza się 1,5 szkl. już poprawiam przepis :)
    • dagmara1
      2013-01-27T10:47:43+01:00 dagmara1
      ciasto super ładnie wygląda ale musi trochę postać ,zeby się przgryzło i zmiękło.Chyba ,że można nasączyc blaty tą kawą z amaretto.
    • Snerffu
      2013-01-27T13:16:00+01:00 Snerffu
      Jakoś za słodkim nigdy nie przepadałem ale powiem szczerze, na to ciasto bym się skusił :)
    • niki12
      2013-03-03T09:39:27+01:00 niki12
      Ciasto bardzo dobre, pięknie się prezentuje, przepis polecam:)
    • madzia230486
      2013-03-14T09:05:28+01:00 madzia230486
      czy mi się wydaje czy na zdjęciu ciasto jest na 3 razy przekrojone? mam ochotę zrobić a nie wiem czy przekroić na 2 czy 3 razy
    • Gość
      2013-03-14T09:16:05+01:00 gość IP: 91.224.*.*
      jaka blaszka?
    • Gość
      2013-03-14T09:19:31+01:00 gość IP: 91.224.*.*
      a mozna w normalnej kawie nasączyc bo nie mam kawy z amaretto
    • otylia-sieczka
      2013-03-14T11:21:03+01:00 otylia-sieczka
      Ciasto zostało przekrojone na dwie części, jeżeli chodzi o kawę to spokojnie można użyć normalnej :)
    • Konto nieaktywne
      2013-03-14T12:13:50+01:00 Konto nieaktywne
      wygląda pięknie i pewnie tak samo smakuje:))
    • madzia230486
      2013-03-14T12:17:17+01:00 madzia230486
      to muszę zrobić bo wygląda jakby było ciasto 3 x "))) święta tuż tuż a ciasto pojawi się na stole
    • niki12
      2013-03-14T12:26:42+01:00 niki12
      Ciasto cudnie wygląda, zaskakuje gości wyglądem i smakiem, robiałam już raz, teraz znowu planuję je zrobić, i na święta też będzie:)
    • otylia-sieczka
      2013-03-14T18:54:09+01:00 otylia-sieczka
      Moja blaszka ma wym. 36x24
    • miki185
      2013-03-22T16:37:34+01:00 miki185
      Ciasto z efektem WOW :D genialne :)
    • Gość
      2013-03-28T11:32:48+01:00 gość IP: 31.63.*.*
      ILE TRZEBA DODAĆ PROSZKU DO PIECZENIA W CIEŚŚCIE II
    • madzia230486
      2013-04-14T13:27:19+02:00 madzia230486
      Pyszne tylko trochę w bezie był wyczuwalny cukier.czy można go zastąpić cukrem pudrem a może źle robiłam bo najpierw ubiłam białka a później powoli dodawałam cukier
    • otylia-sieczka
      2013-04-14T21:19:03+02:00 otylia-sieczka
      Myślę że można zastąpić zwykły cukier cukrem pudrem, proponuję używać cukru drobnoziarnistego do wypieków z serii Polski Cukier :)
    • anka121211
      2013-05-16T08:45:54+02:00 anka121211
      Bardzo dobry:)
    • Gość
      2013-05-31T15:04:32+02:00 gość IP: 192.162.*.*
      a czy mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki to nie jest za dużo ja mam przepis z 1 szklanką mimo tego pozdrawiam bo ciasto jest pycha
    • dagmara1
      2013-05-31T22:27:50+02:00 dagmara1
      ja dodaję 1 szklankę mąki ziemniaczanej ciasto białe jest wtedy miękkie!
    • Gość
      2013-07-10T13:43:29+02:00 ola (gość) IP: 37.30.*.*
      czy ten proszek do pieczenia jaki ma byc duzy czy maly
    • Gość
      2013-07-15T08:37:51+02:00 gość IP: 79.185.*.*
      naprawdę fajne ciasto i dość proste. Smakuje bardzo dobrze z różnymi kremami. Dodałam do ciasta jasnego nieco mniej mąki ziemniaczanej i 1 szkl. cukru. QWyszło super.
    • Gość
      2013-07-15T08:39:44+02:00 gość IP: 79.185.*.*
      a jeszcze co do proszku do pieczenia w ciemnym cieście- znalazłam niemal identyczny przepis i tam była łyżka proszku więc tak zrobiłam. Wyszło :)
    • ginger
      2013-09-04T19:41:24+02:00 ginger
      Poproszę kawałeczek:) Wygląda niesamowicie, nigdy nie widziałam takiego ciacha, mniam!
    • Gość
      2013-09-27T21:06:39+02:00 nina74 (gość) IP: 78.9.*.*
      Ciasto rewelacja i wzrokowo i smakowo.Dzięki
    • Gość
      2013-11-11T14:10:10+01:00 Renia (gość) IP: 188.125.*.*
      A ja sprobuje zrobic zamiat masy karpatkowej masy z bitej smietany z serkiem maskarpone :)
    • natalia
      2014-01-06T15:40:21+01:00 natalia
      witam. na jaką forme jest ten placek?
    • Gość
      2014-04-17T16:50:06+02:00 a co cie to? (gość) IP: 83.28.*.*
      nie przepadam za słodkim ale gdy zrobiłam te ciasto ..........wow było pyszne polecam!
    • Karioka
      2014-04-17T17:15:17+02:00 Karioka
      Wspaniale się prezentuje:)))
    • Gość
      2014-04-17T17:58:34+02:00 norbi111 (gość) IP: 83.28.*.*
      pychota musisz je zrobić polecam

Dodane przez: otylia-sieczka

otylia-sieczka 40

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-20T19:24:27+01:00

20087 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »