Oczy carycy

0 (0 ocen)

Ładnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje ;)

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    6 białek
    1 szklanka cukru i 2 łyżki
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki olejuCiasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jaja
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju
    Krem:
    1 i 3/4 szklanki mleka
    budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    1 margaryna
    Polewa:
    125g margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    Ponadto:
    2 galaretki zielone
    1 opakowanie biszkoptów
    kawa cappuccino

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę, ocet, olej i wymieszać.Ciasto ciemne:
    Żółtka i jajka utrzeć do białości. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem. Gotujemy budyń. Ucieramy z masłem. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Ciasto przekroić na pół. Na jeden wykładamy biszkopty namoczone w kawie cappuccino. Na biszkopty wylewamy gęstą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch polać polewą.
    Polewa:
    Wszystkie składniki ugotować.

Komentarze

Podobne przepisy