Oczy carycy

4.5 (199 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Moje ulubione ciasto.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    2 jajka
    6 żółtek
    2 łyżki kakao,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 łyżki mąki pszennej,
    1/3 szklanki oleju
    6 łyżek cukru,
    Ciasto jasne:
    1 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka octu,
    1/3 szklanki oleju
    1,5 szklanki cukru,
    6 białek,
    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka,
    4 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki pszennej,
    1 budyń waniliowy,
    1 kostka margaryny
    DODATKOWO:
    2 galaretki( zielona i niebieska),
    1 paczka okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Ciasto ciemne: żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Lekko wymieszać. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę,ocet, olej i lekko wymieszać. Blaszkę o wymiarze 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać 2 łyżki na przemian jasnego i ciemnego ciasta. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić razem w 3 szklankach wrzącej wody i pozostawić do stężenia. Krem: Proszek budyniowy wymieszać w szklance mleka razem z mąką, resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puch i dodawać przestudzony budyń. Krem podzielić na 3 części. Wystudzone ciasto przekroić na 3 placki. Na jeden wyłożyć I część kremu i przykryć drugim plackiem na to II część kremu,ułożyć biszkopty i zalać tężejącą galaretką, wstawić na parę minut do lodówki. III część kremu i III placek. Dowolnie udekorować, i jeszcze raz schłodzić w lodówce. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować