OCZY CARYCY

4.49 (159 ocen)

Delikatne, puszyste ciasto białkowo - kakaowe, krem budyniowy,biszkopty namaczane w kawie i galaretki.Troszkę czasu trzeba poświęcić ale ciasto jest tego warte.

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju

    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju
    Krem budyniowy:
    1 3/4 szklanki mleka
    budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy 16g
    1 kostka miękkiego masła
    DODATKOWO:
    2 galaretki (ja dałam agrestowe) + 2 łyżki cukru
    paczka okrągłych biszkoptów 180g

    NAPAR: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
    1 polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oczy carycy 1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem.
    Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
    Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
    Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
    i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
    Przemieszać delikatnie widelcem.
    Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
  • 2. Krem: budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
    Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
    Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
    Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier.
    Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
    Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
    Na jednym wyłożyć połowę kremu.
    Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
    Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
    (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
    Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
    Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować