Delikatne, puszyste ciasto białkowo - kakaowe, krem budyniowy,biszkopty namaczane w kawie i galaretki.Troszkę czasu trzeba poświęcić ale ciasto jest tego warte.
1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
2.Krem: budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
(2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze