Oczy carycy

4.99 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Oczy Carycy to ciasto baaardzo smaczne łączące w sobie a'la biszkopt, krem karpatkowy, galaretkę i dla przełamania smaku biszkopty nasączone w kawie. Goście będą zachwyceni :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na blache 33x23 cm)

    Ciasto jasne:
    6 białek
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju

    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Krem budyniowy:
    1 3/4 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki (dałam gruszkową i niebieską)
    paczka okrągłych biszkoptów 180g

    Napar do biszkoptów:
    1 łyżeczka kopiasta kawy
    3/4 szklanki wrzątku
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto ciemne:
    Żłtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

    Blache wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem.
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy.
  • 3. Krem:
    1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy.
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując.
  • 4. Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.
    Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia.
  • 5. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem.
    Wierzch opcjonalnie polewamy polewą czekoladową.
    Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Biszkopty

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować