Oczy Carycy

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto wygląda efektownie a przy tym jest bardzo smaczne.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto jasne:
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżkę octu
    1/3 szklanki oleju

    ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżkę proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    krem budyniowy:
    1 i 3/4 szklanki mleka
    budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy (16 g)
    1 kostkę miękkiego masła

    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej, delikatnie mieszamy.
    Żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180°C przez ok 35 minut.
  • 3. Budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem.
    Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy.
    Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
  • 4. Wystudzone ciasta przekrawamy na pół. Na jeden wykładamy połowe kremu, na nim układamy biszkopty nasączone w kawie. Między biszkopty wlewamy mocno tężejącą galaretkę. Wykładamy krem ( zostawiając trochę żeby posmarować wierzch ) i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy resztą kremu i posypujemy kakaem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować