• Oczy carycy

    Dodane przez: Ania1408

  • Pyszne ciasto. Z talerza znika w okamgnieniu.

  • Składniki

    Ciasto I :
    1 szklanka maki ziemniaczanej
    1,5 szklanki cukru
    6 białek
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju

    Ciasto II :
    1 jajka
    6 żółtek
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszki do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Dodatkowo:
    krem karpatkowy
    biszkopty
    napar z kawy (ok.1,5szklanki)
    2 czerwone galaretki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto I: Białka ubić na sztywna pianę z cukrem. Dodać pozostałe składniki.

    2.

    Ciasto II: Żółtka ubić z cukrem i jajkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej.

    3.

    Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać na siebie, na przemian ciemne i jasne ciasto po jednej łyżce w to samo miejsce. Ciasto piec przez ok. 30 minut w temp. 180*C. Upieczone ciasto przekroić na 2 placki.

    4.

    Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu. Na jednym placku położyć połowę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, nasączone w naparze z kawy. Rozpuścić galaretki w 0,5l wody.

    5.

    Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę nałożyć pozostały krem. Całość przykryć drugą częścią ciasta.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, galaretka, biszkopty, ciasta, święta, kawa, boże narodzenie, krem karpatkowy, przepis_miesiąca1000
  • 10 komentarzy

    • Konto nieaktywne
      2013-03-21T17:29:18+01:00 Konto nieaktywne
      Ten kawałek wygląda pysznie , na pewno wypróbuję ;-)
    • niki12
      2013-03-21T21:17:13+01:00 niki12
      Ciasto, pyszne, cudowne, pięknie sie prezentuje, często je piekę, na święta też je zrobię:) Polecam:)
    • anetka0209
      2013-03-21T22:13:02+01:00 anetka0209
      Brzmi i wygląda smakowicie! Zrobię na święta!
    • Ania1408
      2013-03-21T22:23:40+01:00 Ania1408
      Ja najprawdopodobniej również będę je piekła na święta. Domownikom bardzo smakuje ;)
    • wiola
      2013-04-03T21:53:07+02:00 wiola
      wypróbowałam i polecam, zrobiłam podwójną porcję kremu, ciasto najlepiej smakuje po jednym lub dwu dniach kiedy przejdzie smakiem i biszkopty namiękną, garaletka fajnie przełamuje słodycz kremu
    • izolda81
      2013-04-06T10:07:11+02:00 izolda81
      zrobiłam go na święta i zrobił furrorę. jest pyszny i na pewno będzie gościł w moim domu częściej.
    • kasia14293
      2013-10-02T11:07:27+02:00 kasia14293
      Ja już robiłam je dwa razy, jest bardzo dobre, pierwszym razem wyrósł mi taki duży że nie było jak włożyć do buzi:)
    • dorcia700
      2013-10-04T18:36:51+02:00 dorcia700
      jakie są wymiary blaszki?
    • Ania1408
      2013-10-04T20:44:35+02:00 Ania1408
      @dorcia700 Ja piekłam na blaszce 22x38 cm. :)
    • Gość
      2013-12-13T18:56:25+01:00 blu (gość) IP: 95.49.*.*

Dodane przez: Ania1408

Ania1408 23

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-21T07:27:21+01:00

6191 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »