Oczy carycy

4.99 (203 ocen)

Pyszne ciasto. Z talerza znika w okamgnieniu.

Składniki:

  • Ciasto I :
    1 szklanka maki ziemniaczanej
    1,5 szklanki cukru
    6 białek
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju

    Ciasto II :
    1 jajka
    6 żółtek
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszki do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju

    Dodatkowo:
    krem karpatkowy
    biszkopty
    napar z kawy (ok.1,5szklanki)
    2 czerwone galaretki
Wystaw ocenę:

4.99 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Kawy

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I:
    Białka ubić na sztywna pianę z cukrem. Dodać pozostałe składniki.
  • 2. Ciasto II:
    Żółtka ubić z cukrem i jajkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej.
  • 3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać na siebie, na przemian ciemne i jasne ciasto po jednej łyżce w to samo miejsce. Ciasto piec przez ok. 30 minut w temp. 180*C.
    Upieczone ciasto przekroić na 2 placki.
  • 4. Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu. Na jednym placku położyć połowę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, nasączone w naparze z kawy. Rozpuścić galaretki w 0,5l wody.
  • 5. Między ciastka wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę nałożyć pozostały krem. Całość przykryć drugą częścią ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kawa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować