Ciasto kruche z kakaowymi kuleczkami - w każdej z nich dodatkowo kryje się kawałeczek jabłka, dzięki czemu po przekrojeniu wyglądają jak oczka :) do tego budyń i pyszne ciasto gotowe :)
"oczko" z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło siekamy z mąką, następnie wbijamy jajka, dodajemy cukier, jogurt i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. 1/3 część ciasta odkrawamy i wylepiamy nim natłuszczoną formę. Do reszty ciasta dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasto kakaowe dzielimy na 2 części.
2.Jabłko kroimy w niedużą kostkę.
3.Jedną część ciasta kakaowego rozwałkowujemy na gr. około 0,5cm i średniej wielkości kieliszkiem wycinamy kółeczka. Następnie na środku każdego kółeczka umieszczamy jedną kostkę jabłka i zalepiamy, formując kształtne kuleczki.
4.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Jasne ciasto w formie smarujemy dżemem a następnie wykładamy przygotowane kuleczki. Podpiekamy ok. 10-15 minut.
5.W międzyczasie gotujemy budynie wg przepisu na opakowaniu (z 1 l mleka).
Gotowe, jeszcze gorące wylewamy na podpieczony spód ciasta. Na wierzch skubiemy małe kawałki pozostałego ciasta kakaowego. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut w 180 stopniach( należy sprawdzić patyczkiem czy kulki są upieczone). Podajemy schłodzone.
Komentarze