Ocet jabłkowy

5 (165 ocen)

Ocet jabłkowy, czyli zdrowa alternatywa dla octu spirytusowego i kwasku cytrynowego. Polecam polskie odmiany: antonówki, papierówki, kronselki itp.

Składniki:

  • około kilograma jabłek najlepiej z polskich starych odmian np. antonówek, papierówek, kronselek… mogą być również cząstki jabłek
    Około litra wody
    Cukier lub miód do smaku (mniej więcej łyżeczka na szklankę wody)
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ocet jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierki wkładamy do słoja, garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego. Zalewamy przegotowaną letnią i osłodzoną wodą. Woda powinna przykryć obierki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 tygodnie. Co klika dni mieszamy drewnianą łyżką. Fermentacja dobiegnie końca w momencie, gdy roztwór przestanie się pienić. Ocet przelewamy przez gazę najlepiej do ciemnych butelek i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować