Obwarzanki babuni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajadamy się nimi w każdą niedzielę.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki tortowej
    ● 2 jajka
    ● 3 dag drożdży
    ● sól
    ● 1/2 l mleka
    ● cukier waniliowy
    ● cukier

Obwarzanki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy
    w ciepłym mleku i mieszamy
    z jajkami, łyżką cukru i cukrem
    waniliowym. Mąkę
    mieszamy z 1/2 łyżki soli,
    a następnie wlewamy zaczyn.
    Zagniatamy ciasto.
    Przykrywamy ściereczką
    i odstawiamy w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia.
  • 2. Z ciasta formujemy cienkie
    wałki o długości ok.
    20 cm. Zaplatamy po dwa,
    formując obwarzanki
  • 3. W garnku zagotowujemy
    ok. 2 litrów wody. Solimy
    i słodzimy. Wkładamy obwarzanki i gotujemy. Gdy wypłyną
    na powierzchnię, wyjmujemy,
    osączamy i układamy
    na blasze. Pieczemy
    ok. 25 minut z obu stron
    na złoty kolor w piekarniku
    rozgrzanym do 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy