Obwarzanki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy
w ciepłym mleku i mieszamy
z jajkami, łyżką cukru i cukrem
waniliowym. Mąkę
mieszamy z 1/2 łyżki soli,
a następnie wlewamy zaczyn.
Zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
2.Z ciasta formujemy cienkie
wałki o długości ok.
20 cm. Zaplatamy po dwa,
formując obwarzanki
3.W garnku zagotowujemy
ok. 2 litrów wody. Solimy
i słodzimy. Wkładamy obwarzanki i gotujemy. Gdy wypłyną
na powierzchnię, wyjmujemy,
osączamy i układamy
na blasze. Pieczemy
ok. 25 minut z obu stron
na złoty kolor w piekarniku
rozgrzanym do 200 °C.
Komentarze