Obracany sernik z owocową galaretką . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Truskawki przekładamy do garnka o grubym dnie.
Wsypujemy cukier i smażymy do momentu rozpadnięcia owoców.
Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki.
Mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy folią aluminiową .
Masę truskawkową przelewamy do niej i odstawiamy by masa dokładnie zastygła.
2. Przygotowujemy masę serową :
Ser miksujemy krótko mikserem.
Śmietanę 36 % miksujemy na sztywno dosypując cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Lekko studzimy.
Do sera dodajemy ubitą śmietanę a następnie cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Miksujemy i przelewamy na masę truskawkową .
Odstawiamy do stężenia.
Przykrywamy masę serową biszkoptami wypukłą stroną do spodu.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy i czekamy aż zacznie tężeć .
Zalewamy nią biszkopty.
Zostawiamy sernik na całą noc w lodówce.
Następnie przykrywamy go okrągłym talerzem lub tacką minimalnie większym niż tortownica.
Obracamy ja do góry dnem.
Ściągamy obręcz i folię aluminiową .
Mamy gotowy sernik.
Komentarze