Obiadowy warkocz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę na maśle i dodajemy do niej rozmrożony szpinak, wraz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Zostawiamy do przestygnięcia.
2. Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki, delikatnie je rozkładamy.
3. Układamy na spodzie warstwę szpinaku.
Następną warstwą są piersi z kurczaka i pokrojony w kostkę ser feta. Znów szpinak, na samą górę posypujemy starty zółty ser.
4.Ciasto nacinamy po bokach na równe ok, 2-3 cm skośne paski.
5 Następnie nakładamy paski na przemian tworząc warkocz.
6. Gotowe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 °C przez 15 – 20 minut aż ciasto będzie zarumienione.
Komentarze