Obiadek z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 10 min

W miarę prosty, szybki i smaczny obiadek dla wielbicieli kaszy jaglanej.

  • 10 min

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka
    kurkuma 1 łyżka
    przecier pomidorowy 2 łyżki
    zioła prowansalskie do smaku
    sól i pieprz do smaku
    boczek wędzony 15-20 dkg
    cebula 3 sztuki
    olej rzepakowy 1,5 łyżki
    papryka mielona słodka 1 łyżeczka
    natka zielonej pietruszki garśc
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Obiadek z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy zimną wodą, przelewamy wrzątkiem, następnie przesypujemy do garczka i zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu czasami mieszając, aż kasza wchłonie cała wodę.
    W czasie gotowania dosypujemy do kaszy łyżkę kurkumy. Gdy kasza będzie gotowa, zestawiamy garnek z ognia i dodajemy do kaszy 2 łyżki przecieru pomidorowego i mieszamy dokładnie.
  • 2. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i przesmażamy na suchej patelni.
  • 3. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na innej patelni na oleju rzepakowym, przy czym w trakcie smażenia posypujemy cebulę mieloną papryką. Odstawiamy.
  • 4. Do przesmażonego boczku dodajemy kaszę jaglaną, posypujemy ziołami prowansalskimi, mieszamy i 2-3 minuty razem podsmażamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Przekładamy na talerz. Posypujemy uprazoną cebulką i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować