Obiadek z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy zimną wodą, przelewamy wrzątkiem, następnie przesypujemy do garczka i zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu czasami mieszając, aż kasza wchłonie cała wodę.
W czasie gotowania dosypujemy do kaszy łyżkę kurkumy. Gdy kasza będzie gotowa, zestawiamy garnek z ognia i dodajemy do kaszy 2 łyżki przecieru pomidorowego i mieszamy dokładnie.
2.W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i przesmażamy na suchej patelni.
3.Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na innej patelni na oleju rzepakowym, przy czym w trakcie smażenia posypujemy cebulę mieloną papryką. Odstawiamy.
4.Do przesmażonego boczku dodajemy kaszę jaglaną, posypujemy ziołami prowansalskimi, mieszamy i 2-3 minuty razem podsmażamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Przekładamy na talerz. Posypujemy uprazoną cebulką i natką pietruszki.
Komentarze