Pyszna tarta warzywna, którą możemy zaserwować na obiad lub ciepłą kolacje.
Składniki:
Składniki na tartę o średnicy 25 cm
Na ciasto:
150 gr mąki pszennej
100 gr masła
1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego
1 żółtko
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne )
szczypta papryki słodkiej, szczypta soli
Na nadzienie:
3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce m.in. były: brokuły, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, seler, por ) jeśli mamy paprykę, też możemy ją dodać.
2 spore jajka lub 3 mniejsze
125 ml śmietanki 30 %
ser żółty starty bądź pokrojony w drobna kosteczkę ( na oko było go 3-4 łyżki )
1/2 kulki mozzarelli
sól, pieprz, czubrica czerwona, papryka słodka
Tarta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez około 20-30 minut.
2.Warzywa gotujemy al dente przez około 10 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka roztrzepujemy ze śmietanką oraz serem żółtym i przyprawami.
Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę ( foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą ) następnie nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stop. przez 8-10 minut. Jeśli zostanie nam ciasta wkładamy je w woreczku do zamrażalki.
3.Na lekko przestudzony spód tarty wykładamy warzywka i zalewamy sosem jajecznym. Możemy zetrzeć resztę ciasta na wierzch.
Ps. dorzuciłam dupkę kiełbaski bo nie chciałam aby się popsuła w lodówce, ale spokojnie bez niej tarta też jest naprawdę ekstra smaczna :)
Całość pieczemy w 180 stop. przez około 20-25 minut.
Przed końcem pieczenia ( tak około 10 minut ) posypujemy kawałeczkami mozzarelli.
Komentarze