Oberiba

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oberiba czyli śląska zupa z kalarepki

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - najlepiej młode kalarepki: 4 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - Posiekany koperek: 6 łyżek
    - bulion warzywny: 1.5 litra
    - kwaśna śmietana: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
    - masło do smażenia: 1 łyżka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Oberiba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki pokroić w słupki, a cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle smażyć cebule i kalarepki. Skropić odrobiną bulionu i dusić. Kiedy płyn wyparuje, dodać jeszcze kilka łyżek. Czynność tę powtarzać trzy, cztery razy. Dolać resztę bulionu i gotować. W misce utrzeć masło, mąkę i śmietanę na pulchną masę. Do zupy pod koniec gotowania dodać koperek i mąkę roztartą z masłem i śmietaną. Posypać solą i pierzem. Podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy