,,O-Bunio,, na ciepło

0 (0 ocen)

  • 10 min

Fascynacji japońskim Obento ciąg dalszy. Obiecałam sobie skomponowanie posiłków stylizowanych na Obento ale o polskich smakach .

  • 10 min

Składniki:

  • 4 łyżki ryżu ugotowanego na bulionie z kurkumą
    1 jajko
    2 cienkie białe kiełbaski ( parzone )
    1 pomidorek koktajlowy
    2 plasterki ogórka
    kilka listków sałaty
    kilka winogron
    kilka ,,nitek ' szczypiorku
    kawałeczek papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

,,o-bunio,, na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować jajko na twardo , obrać .Kiełbaski przeciąć na 3 kawałki każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki " .W małym garnuszku nastawić wodę i do wrzącej wrzucić kiełbaski - trzymać na gazie aż się ,, rozwiną " w ośmiorniczki. Osobno wrzącą wodą zalać 4 długie ,, nitki " szczypiorku i blanszować je . Do tej samej wody włożyć jajko by się ogrzało.
    Na patelni podgrzać ryż podlewając go łyżką wody i ogrzewając tak by woda odparowała .
    Z gorącego ryżu lepić kulki , owijać szczypiorem a na wierzchu układać drobno pokrojony szczypiorek.
    Osobno ułożyć przekrojone na pół ciepłe jajko na twardo , ciepłe ,, ośmiorniczki " z białej kiełbasy i warzywa .
    Cały problem polega na odpowiednim zgraniu wszystkiego w czasie wtedy idzie to migiem . Na początku trzeba przygotować warzywa wycinając je ozdobnie .Robić gdy ma się już ugotowany ryż na inny posiłek ( ja użyłam wczorajszego z obiadu ) .
    Powiedziała bym , że to propozycja bardziej na chłodniejsze śniadanie lub kolację .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować