Nugat w waflu

4.48 (171 ocen)

  • 30 min

Słodkie wspomnienie dzieciństwa.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl. cukru kryształu
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    ½ szkl. wody
    250 g margaryny
    2 łyżki kakao
    500 g mleka w proszku
    ½ szkl. śliwek kalifornijskich
    ½ szkl. suszonej żurawiny
    30 ml spirytusu
    3 płaty wafla tortowego
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Nugat

Nugat w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki i żurawinę zalać spirytusem najlepiej na noc. Na drugi dzień osączyć.
  • 2. Wodę zagotować z cukrami, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać kolejne składniki: pokrojoną w kostkę margarynę, kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszać żeby się masa nie przypaliła (ja użyłam miksera). Na koniec dodać śliwki i żurawinę. Wafla wykroić na wielkość blaszki, wyłożyć masę i przykryć drugim waflem. Całość przyłożyć czymś cięższym. Ostawić do wystudzenia i stężenia.

Porady

Masę możemy wyłożyć bezpośrednio na wafla bez wycinania na wielkość blaszki. Do nugata możemy zamiast żurawiny i śliwek użyć orzechów, rodzynek lub innych ulubionych bakalii. Możemy zmniejszyć ilość cukru do 1,5 szkl.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mleko Śliwki Żurawina Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować