2 szkl. cukru kryształu
małe opakowanie cukru wanilinowego
½ szkl. wody
250 g margaryny
2 łyżki kakao
500 g mleka w proszku
½ szkl. śliwek kalifornijskich
½ szkl. suszonej żurawiny
30 ml spirytusu
3 płaty wafla tortowego
1.Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki i żurawinę zalać spirytusem najlepiej na noc. Na drugi dzień osączyć.
2.Wodę zagotować z cukrami, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać kolejne składniki: pokrojoną w kostkę margarynę, kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszać żeby się masa nie przypaliła (ja użyłam miksera). Na koniec dodać śliwki i żurawinę. Wafla wykroić na wielkość blaszki, wyłożyć masę i przykryć drugim waflem. Całość przyłożyć czymś cięższym. Ostawić do wystudzenia i stężenia.
Porady
Masę możemy wyłożyć bezpośrednio na wafla bez wycinania na wielkość blaszki.
Do nugata możemy zamiast żurawiny i śliwek użyć orzechów, rodzynek lub innych ulubionych bakalii.
Możemy zmniejszyć ilość cukru do 1,5 szkl.
Komentarze