NÓŻKI Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWEJ Z ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Danie z niską zawartością tłuszczu. Smaczne mięsko do obiadu, lub jako ciepła kolacja.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - 4 nogi z kurczaka
    - garść żurawiny

    Marynata :
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka papryki słodkiej
    - 1/2 łyżeczki curry
    - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 1,5 łyżka miodu
    - 1,5 płaskiej łyżeczki vegety
    - 1 łyżka wody
    - 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    - sól, pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nóżki z kurczaka w marynacie miodowej z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieszać składniki marynaty.
  • 2. Usunąć skórę z nóżek kurczaka. Umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso włożyć do miski, polać marynatą. Wymieszać, żeby marynata pokryła całą powierzchnię nóżek. Przykryć miskę i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godz.
    Następnie mięso włożyć do rękawa do pieczenia, posypać żurawiną.
    Piec w piekarniku w temp. 160 stopni ok. 50 minut.
    Upieczone nóżki, polane wytworzonym sosem w czasie pieczenia, podajemy z ziemniakami lub ryżem, oraz z surówkami.

Porady

Poprzez pozbawienie mięsa skóry, znacznie obniżamy kaloryczność potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować