Danie z patelni, które wyczarowałam porą jesienną, mając sezonowe pigwy. Smak potrawy zaskoczył wszystkich domowników, a dodatek nalewki pigwowej (może być białe wino) go podkreślił.......
Składniki:
nóżki kurczaka udka 4 sztuki
pigwa wielkości jabłka 3 sztuki
cebula 3 sztuki
kurkuma 1 łyżeczka
papryka mielona słodka 1 łyżka
sól i pieprz (do smaku)
bulion (można dać troszkę więcej bulionu) 1 szklanka
masło 2 łyżki
curry przyprawa 1 łyżeczka
natka pietruszki (posiekana) 3 łyżki
cukier 2 łyżki
nalewka pigwowa lub białe wino 0.4 szklanki
cynamon 1/3 łyżeczki
olej/oliwa 3 łyżki
Nóżki kurczaka w karmelizowanej pigwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki umyć i zdjąć z nich skórę. Osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z dwóch stron kurczaka. Następnie kurczaka oprószyć mieloną papryką, curry, solą i pieprzem oraz dodać posiekaną w kostkę cebulę. Dusić razem bez przykrycia, aż cebula lekko się zeszkli.
Dodać bulion, przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu przez około 25-30 minut.
2.W międzyczasie umyć pigwy, pokroić je na mniejsze części, usuwając gniazda nasienne.
Kawałki pigwy przełożyć na drugą patelnię, dodać cukier, nalewkę pigwową bądź białe wino oraz cynamon i razem poddusić, często mieszając, aż powstanie karmelizowany sos i pigwa będzie w miarę miękka, ale nie rozgotowana....
Następnie dodać do pigwy masło i chwilkę razem dusić.
3.1/3 karmelizowanej pigwy oraz kurkumę dodać do kurczaka, przykryć i na maleńkim ogniu poddusić razem 5-10 minut. Kurczaka z powstałym sosem wyłożyć na talerz, polać resztą karmelizowanej pigwy i posypać posiekaną natką pietruszki. Polecam danie, bo jest bardzo pyszne i całkowicie zaskakuje swoim smakiem..........
Komentarze