Nóżki kurczaka w karmelizowanej PIGWIE

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie z patelni, które wyczarowałam porą jesienną, mając sezonowe pigwy. Smak potrawy zaskoczył wszystkich domowników, a dodatek nalewki pigwowej (może być białe wino) go podkreślił.......

Składniki:

  • nóżki kurczaka udka 4 sztuki
    pigwa wielkości jabłka 3 sztuki
    cebula 3 sztuki
    kurkuma 1 łyżeczka
    papryka mielona słodka 1 łyżka
    sól i pieprz (do smaku)
    bulion (można dać troszkę więcej bulionu) 1 szklanka
    masło 2 łyżki
    curry przyprawa 1 łyżeczka
    natka pietruszki (posiekana) 3 łyżki
    cukier 2 łyżki
    nalewka pigwowa lub białe wino 0.4 szklanki
    cynamon 1/3 łyżeczki
    olej/oliwa 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nóżki kurczaka w karmelizowanej pigwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki umyć i zdjąć z nich skórę. Osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z dwóch stron kurczaka. Następnie kurczaka oprószyć mieloną papryką, curry, solą i pieprzem oraz dodać posiekaną w kostkę cebulę. Dusić razem bez przykrycia, aż cebula lekko się zeszkli.

    Dodać bulion, przykryć patelnię pokrywką i dusić na średnim ogniu przez około 25-30 minut.
  • pigwa 2. W międzyczasie umyć pigwy, pokroić je na mniejsze części, usuwając gniazda nasienne.

    Kawałki pigwy przełożyć na drugą patelnię, dodać cukier, nalewkę pigwową bądź białe wino oraz cynamon i razem poddusić, często mieszając, aż powstanie karmelizowany sos i pigwa będzie w miarę miękka, ale nie rozgotowana....

    Następnie dodać do pigwy masło i chwilkę razem dusić.
  • 3. 1/3 karmelizowanej pigwy oraz kurkumę dodać do kurczaka, przykryć i na maleńkim ogniu poddusić razem 5-10 minut. Kurczaka z powstałym sosem wyłożyć na talerz, polać resztą karmelizowanej pigwy i posypać posiekaną natką pietruszki. Polecam danie, bo jest bardzo pyszne i całkowicie zaskakuje swoim smakiem..........
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pigwa

Notka redakcyjna

PP_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować