nowojorskie bułeczki z kruszonką (do odrywania)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonałe drożdżówki, w smaku przypominające delikatne brioszki, a kruszonka z dodatkiem masła orzechowego to istne niebo w gębie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    4 szklanki mąki pszennej tortowej (po brzegi)
    3/4 szklanki brązowego cukru
    0,5 płaskiej łyżeczki soli
    120 gramów masła lub margaryny
    2 żółtka (białka zostawiamy)
    1 całe jajo
    0,5 szklanki mleka
    1 łyżka płynnego miodu
    30 gramów świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru do rozczynu

    kruszonka:
    80 gramów masła orzechowego (miałam kremowe Felix)
    0,5 szklanki brązowego cukru
    125 gramów zimnego masła lub margaryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
    1/3 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś nie lubi można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nowojorskie bułeczki z kruszonką (do odrywania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zabieramy się za kruszonkę.
    Mąkę mieszamy z cukrami, solą, i cynamonem (opcjonalnie), wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy na drobno długim, ostrym nożem.
    Potem dodajemy masło orzechowe, zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.

    Drożdże rozprowadzamy dokładnie w połowie mleka o temp. ciała, razem z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru (może być biały), odstawiamy do "ruszenia".

    Resztę mleka podgrzewamy razem z tłuszczem pokrojonm na mniejsze kawałki do całkowitego rozpuszczenia tego ostatniego, odstawiamy do wystygnięcia do temp. pokojowej.
    Mąkę mieszamy z solą, cukrem, wbijamy jajo i 2 żółtka, potem stopniowo dodajemy podrośnięty rozczyn i masę maślano - tłuszczową zagniatając elastyczne ciasto.

    UWAGA: Jeśli ciasto zbyt mocno się klei podsypujemy kapką mąki, jeśli mamy wrażenie, że jest zbyt suche dodajemy odrobinę wody lub mleka w temp. ciała.

    Ciasto wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 godzinę.
    Po upływie tego czasu ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy na grubość około 2,5 cm i kroimy kwadraciki o boku około 5 - 7 cm i układamy je w blaszce o wymiarach (30x35 cm) wyścielonej papierem do pieczenia w bliskich (2 - 3 cm) odległościach.
  • 2. Odstawiamy na około 60 - 80 minut do podrośnięcia.

    Po upływie wyżej wymienionego czasu smarujemy pozostałym białkiem (ja zapomniałam) i posypujemy obficie kruszonką (jesli nam jej zostanie możemy zamrozić do czasu następnego wypieku).
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy podrośnięte bułeczki i pieczemy około 25 minut do zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Studzimy na kratce, smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować