Nowalijkowa tarta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem miłośniczką tart na kruchym cieście. Tę najlepiej zrobić wiosną.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dag mąki
    10 dag masła
    25 dag kwaśnej śmietany
    4 jaja
    10 dag sera sałatkowego typu feta
    1 cebula dymka
    kilka rzodkiewek
    ser żółty gouda (lub inny wedle uznania)
    sól, pieprz

Nowalijkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, szczypty soli i 3 łyżek zimnej wody zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • 2. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto rozwałkować, wylepić formę do tarty, nakłuć spód widelcem i podpiec ok. 8 - 10 min w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni. Po tym czasie wlać jajeczno - śmietanową masę i wrzucić pokrojoną w małą kosteczkę fetę. Piec 20 min w tej samej temperaturze.
  • 4. Rzodkiewki pokroić w półplasterki, cebulkę i szczypiorek z dymki drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Wrzucić na podpieczoną tartę i piec jeszcze 10 min.

Porady

Dobrze smakuje z surówką z młodych warzyw i keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy