Jestem miłośniczką tart na kruchym cieście. Tę najlepiej zrobić wiosną.
60 min
Składniki:
20 dag mąki
10 dag masła
25 dag kwaśnej śmietany
4 jaja
10 dag sera sałatkowego typu feta
1 cebula dymka
kilka rzodkiewek
ser żółty gouda (lub inny wedle uznania)
sól, pieprz
Nowalijkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, szczypty soli i 3 łyżek zimnej wody zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia.
2.Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.
3.Ciasto rozwałkować, wylepić formę do tarty, nakłuć spód widelcem i podpiec ok. 8 - 10 min w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni. Po tym czasie wlać jajeczno - śmietanową masę i wrzucić pokrojoną w małą kosteczkę fetę. Piec 20 min w tej samej temperaturze.
4.Rzodkiewki pokroić w półplasterki, cebulkę i szczypiorek z dymki drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Wrzucić na podpieczoną tartę i piec jeszcze 10 min.
Porady
Dobrze smakuje z surówką z młodych warzyw i keczupem.
Komentarze