Nototenie w chrupiącej panierce na ostro

4.5 (151 ocen)

Nototenia jest małą słodkowodną rybą.Jej mięso jest delikatne o cennych walorach smakowy. Posiada mały szkielet który po otworzeniu ryby łatwo odchodzi od mięsa , inne małe ości także się zdarzają lecz sporadycznie :)

Składniki:

  • 3 tuszki Nototenii ( ok 300g.)
    Marynata:
    1 łyżka sosu chili
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    Panierka:
    1 jajko
    4 łyżki mleka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki kaszy kukurydzianej

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Nototenie w chrupiącej panierce na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nototenie dokładnie umyć, osuszyć.
  • 2. Składniki na marynatę połączyć razem , nasmarować nią dokładnie każdą tuszkę ryby.
    Odstawić na 3-4h. do lodówki.
  • Nototenia a panierce 3. Jajko roztrzepać z mlekiem.
    Każdą rybę obtaczać w mące , jajku oraz dokładnie w kaszy kukurydzianej.
  • Smażona Nototenia 4. Na patelni rozgrzać olej , w takiej ilości by zakrywał do połowy tuszki.
    Smażyć Nototenię na rumiano z każdej strony.
  • 5. Podawać z ulubionymi dodatkami np. frytkami czy pieczonymi ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować