Norweskie drożdżówki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z resztą cukru i solą. Zrobić wgłębienie w mącę, wbić w nie jajka, wlać resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść, stopniowo dodając masło.Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem.. Włożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski i obtoczyć je w tłuszczu. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok. 1h.
2.Nadzienie: wymieszać wszystkie składniki na gładką masę
1/3 ciasta rozwałkować na rozmiar dna blaszki. Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt (ok. 60x30cm). Posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na dość grube paski. Ułożyć drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia(ok.20 minut)..
3.Po wyrośnięciu posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i piec w 190 stopniach Celsjusza, ok. 20-25 minut. Podawać ciepłe.
Komentarze