Norweski deser jabłkowy

5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Norwegowie potrafią z kilku składników zrobić oryginalny smakołyk.

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    ● 8-10 kwaśnych jabłek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 2 łyżki rodzynek
    ● 1-2 łyżeczki cynamonu
    ● aromat rumowy
    Krucha mieszanka:
    ● 5 dag herbatników maślanych lub pełnoziarnistych
    ● 1,5 szkl. bułki tartej
    ● 1-2 łyżki przyprawy do piernika
    ● 3 łyżki brązowego cukru typu demerara
    ● 2-3 łyżki masła
    Oraz:
    ● łyżka cukru pudru
    ● 2 łyżeczki cukru waniliowego
    ● 2 szkl. kremówki
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Norweski deser jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy. Połowę kroimy w kostkę, resztę ścieramy na tarce. Mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Gotujemy w niewielkiej ilości wody, uważając, aby jabłka się nie rozgotowały. Dodajemy kilka kropel aromatu.
  • 2. Herbatniki rozkruszamy. Masło roztapiamy i podsmażamy na chrupiąco bułkę z cukrem i przyprawą do piernika. Dodajemy herbatniki. Chwilę smażymy, mieszając. Gdy mieszanka zacznie się rumienić, zdejmujemy
    z ognia i energicznie potrząsamy patelnią. Mieszankę przesypujemy do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Kremówkę ubijamy na sztywno, wsypując cukier puder oraz cukier waniliowy. Do 5 wysokich szklanek wkładamy na przemian po porcji jabłek, kruszonki oraz bitej śmietany. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.

Porady

RADY Katarzyny Barszcz Do suchych składników można dodać garść uprażonych na patelni płatków owsianych lub orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować