Nimki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis przywieziony z Indii

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kminku
    150 ml wody

Nimki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć mąkę z masłem, kminkiem i solą. Dodać wodę. Wyrobić ciasto, odstawić na 10 minut na leżakowanie. Podzielić na 3 części, każdą z części rozwałkować na placek grubości 3 mm. Ciąć nożem paseczki grubości ok 1 cm, a następnie przeciąć paseczki na 3 cm romby. W garnku rozgrzać olej, smażyć partiami na złoty kolor, odsączyć na ręczniku papierowym.

Porady

Można podawać z sosem jogurtowo-miętowo-kolendrowym.

Komentarze

Podobne przepisy