Nigerian stew

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Nigeryjski gulasz, prosty i pyszny

  • 60 min

Składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka
    6 udek z kurczaka
    1 opakowanie krewetek ok 300-400 g (mogą być, ale nie muszą)
    3 puszki pomidorów (w kawałkach)
    2 puszki (lub 2 małe słoiczki) koncentratu pomidorowego
    3-4 kostki rosołowe drobiowe
    4 duże cebule
    1 opakowanie pieprzu kajeńskiego (CAYENNE PEPER)
    sól
    olej
    3 opakowania ryżu PARBOILED RICE (można kupić w Tesco, fioletowe opakowanie)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Nigerian stew - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek z kurczaka ściągnąć skórę, przekroić na pół aby powstało podudzie i reszta :) To mięso plus skrzydełka wymyć i osuszyć. Z krewetek usunąć głowy, wymyć i osuszyć. W dużym garnku rogrzać olej. Wrzucić poszatkowaną cebulę. Wlać pomidory z puszki, koncetraty oraz rozkruszyć kostki rosołowe. Dodać 2/3 opakowania pieprzu CAYENNE. Gotować przez 5 min, dodać części kurczaka oraz krewetki. Dolać wody, tak aby mięso było przykryte. Gotować przez około 40 min na wolnym ogniu. Ryż wysypać do garnka, wypłukać dobrze. Zalać niedużą ilością wody. Delikatnie posolić. Gotować około 20 min aż woda wyparuje, a ryż będzie miękki. Gotowe!

Porady

Gulasz można zamrozić, ale dopiero na drugi dzień!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Afrykańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować