Niezawodne racuchy z jabłkami

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tradycyjne, znane i cenione od pokoleń racuchy z jabłkami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 szklanka mleka
    3 dkg drożdży
    3 dkg cukru
    2 jajka
    1/2 kg jabłek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Niezawodne racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier.
  • 2. Dodać mąkę i jajka. Całość mieszać aż do zniknięcia grudek.
  • 3. Obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na niewielkie części jabłka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • 4. Całość pozostawić do wyrośnięcia.
  • 5. Na rozgrzany olej kłaść ciasto łyżką, smażyć z dwóch stron na kolor złoty.
  • 6. Usmażone racuchy odsączyć na ręczniku papierowym.
  • 7. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Porady

Do racuchów dodajemy dowolne jabłka, moim zdaniem najlepsze są antonówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować