Niezawodne ciasto na pizzę

5 (183 ocen)

Zawsze się udaje,pizza jest puszysta i chrupiąca,a do tego pachnie ziołami

Składniki:

  • -pół kilograma mąki pszennej
    -4 dag drożdży
    -łyżeczka cukru
    -pół łyżeczki soli
    -2 łyżki oleju
    -5 dag żółtego sera(startego na małe wiórki)
    -150 ml letniej wody
    -czubata łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza

Niezawodne ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski.
    Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody(letnia)dajemy cukier i łyżkę mąki,mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki razem z resztą składników(oprócz oleju i sera),wyrabiamy gładkie ciasto,olej i ser dodajemy pod koniec mieszenia.
    Ciasto powinno mieć konsystencję podobną jak na pierogi,podałam ilość wody orientacyjnie,każda mąka przyjmie inną ilość.
    Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość,wykładamy na blachę,nakłuwamy,pozwalamy mu podrosnąć,
    a potem dodajemy dowolne składniki na pizzę co kto lubi, posypujemy serem
    pieczemy w 180 stopniach ok 15 min.
    Z tej ilości ciasta wychodzi 2 duże pizze (ciasto średniej grubości)

Porady

Ciasto udaje się też gdy drożdże wkruszymy bezpośrednio do mąki i zamiesimy ciasto. Oprócz ziół prowansalskich można dodać też szczyptę oregano

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.84 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pizza

To może cię zainteresować